Skip to main content

 

NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2022

 

NIET VEEL, MAAR WEL GROOT NIEUWS

 VERDUURZAMING KAN DOORGAAN!

Donderdagavond 17 februari is de gemeenteraad Ouder-Amstel akkoord gegaan met het verstrekken van een lening voor het Amstelbad. Hierdoor is het bestuur in staat om de verduurzaming van het bad in gang te zetten.

Wat gaan we doen?

 • We gaan zorgen voor afdekking van beide baden. De afdekking wordt (mechanisch) over de baden gerold als het bad niet wordt gebruikt. Dit scheelt maar liefst 50-70% verwarmingskosten! Bovendien verdampt er ook veel minder water. Hierdoor besparen we ook op waterverbruik en verbruik van chemicaliën;
 • We laten Sundiscs plaatsen op de hiervoor geschikte daken. De leidingen van deze discs vangen op een zeer efficiënte manier de warmte op van de zon en verwarmen hiermee het zwemwater. Door dit systeem verbruiken we veel minder gas voor de opwarming van het bad in het voorjaar en voor het op temperatuur houden van het bad in het seizoen;
 • We kunnen door bovenstaande maatregelen volstaan met een kleinere en veel efficiëntere verwarmingsketel;
 • We gaan zorgen voor een goede beveiliging van het terrein doormiddel van onder andere camera’s. Helaas komen er nu nog wel eens ongenode gasten. Je moet er niet aan denken dat bijvoorbeeld de afdekking wordt vernield of nog erger, er iemand onder komt en verdrinkt;
 • Door de nieuwe wet Opslag gevaarlijke stoffen moeten we de opslag van oa chloor op het terrein aanpassen. Het systeem dat er nu komt bestaat uit boxen die iedere 14 dagen worden omgewisseld in plaats van grote tanks. Dit betekent minder gevaar voor de gasten en omgeving bij een eventueel incident.

Om dit alles te realiseren is voorbereiding nodig en dus tijd. Veel producten kunnen daarnaast pas in de zomer van dit jaar geleverd worden. Daarom worden de voorbereidende werkzaamheden in het najaar uitgevoerd en komen de daadwerkelijke verduurzamingsproducten begin 2023, zodat het bad bij de start van dat seizoen er meteen volop van kan profiteren.

Afgedekt bad                                                                      Afdekking opgerold op kolom                                                  Sundiscs

Voorbeeld: afgedekt bad  Opgerolde afdekking op kolommen  Sundiscs

Wat kost dit allemaal?

Het Amstelbad is financieel gezond en kan ieder jaar weer quitte draaien met de bijdragen van de gemeente, alle sponsoren en acties en met natuurlijk de verkoop van abonnementen, leskaarten en dagkaartjes. Maar het bedrag dat nodig is voor de verduurzaming kan niet zomaar worden ‘opgehoest’. Daarom heeft het bestuur een lening aangevraagd bij de gemeente van (afgerond) € 350.000, –. Dit moeten we in 10 jaar aflossen. Gelukkig kunnen we voor een aantal maatregelen subsidie krijgen van het Rijk en diverse fondsen, maar dat is nog lang niet genoeg om het hele bedrag te financieren. Daarom doen we ook een dringend beroep op iedereen die financieel zou willen bijdragen aan dit groene initiatief. Op de website van het bad onder het kopje ‘Ondersteunen Amstelbad’ vindt u (even iets naar onder scrollen) een speciale knop voor een verduurzamingsdonatie. Zo weet u zeker dat het geld ook echt bij de verduurzaming terecht komt en niet bij andere zwembadzaken. https://www.amstelbad.nl/product/eenmalige-donatie/

 

 

 

NIEUW SEIZOEN

Hoewel we nog stiekem hopen op een Elfstedentocht kijken we ook al vooruit naar het nieuwe zwemseizoen. Er is al een aantal belangrijke data bekend:

 • Voorverkoop van abonnementen in het zwembad is op 8 en 9 april. De tijden worden later bekend gemaakt. Ook dit seizoen kunnen via internet abonnementen en leskaarten worden aangeschaft. Dit kan vanaf 1 maart. Zie voor meer informatie verderop in de nieuwsbrief;
 • Op 30 april gaat het bad om 14.00 uur open met het traditionele Kwartjesduiken;
 • 9 mei starten de zwemlessen;
 • 26 mei aangepaste openingstijd in verband met Hemelvaart;
 • 5 en 6 juni aangepaste openingstijd in verband met Pinksteren;
 • De Zwemvierdaagse wordt gehouden in de week van 27 juni-1 juli;
 • Zwemlessen gaan naar de ochtend tussen 18 juli en 26 augustus in verband met de schoolvakantie;
 • Proefzwemmen op 8 en 9 september;
 • 10 en 11 september Snippentoernooi. Het zwembad is gesloten;
 • Seizoenafsluiting zwembad op 16 september om 17.00 uur;
 • Diplomazwemmen op 16 september vanaf 18.00 uur.

 

Zoals het er nu uitziet met betrekking tot de coronaregels, gaat het zwembad weer als vanouds open.

Dus je hoeft niet meer te reserveren en te registreren.

 

AANSCHAF ABONNEMENTEN EN LESKAARTEN VIA DE SITE MET NIEUWE OPTIE!

Met ingang van 1 maart kunnen er via de site weer abonnementen en leskaarten worden aangeschaft. Dit jaar met een nieuwe optie: het invoegen van de pasfoto! Dus geen knippen en sealen meer op de ophaaldagen! De kaart(en) kunt u dan kant en klaar ophalen op de voorverkoopdagen op 8 en 9 april.

Natuurlijk blijft het ook mogelijk om op de voorverkoopdagen een abonnement of leskaart aan de kassa te kopen. Als u dan een goede pasfoto meeneemt maken we de kaart als vanouds in orde.

De tijden waarop u op 8 of 9 april de abonnementen en/of leskaarten kunt ophalen of kopen worden later bekend gemaakt.

 

De vaste rubriek in de nieuwsbrief

WIE WERKEN ER IN HET AMSTELBAD?

Deze keer:

Robbert Eysink Smeets

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar leeftijd en waar je woont.

Ik ben in het afgelopen jaar 65 geworden, woon sinds 1987 in Ouderkerk aan de Amstel, ben getrouwd met Eline en heb twee schatten van kinderen van 12 en bijna 11.

Wat doe je in het dagelijkse leven?

Ik ben huisman en zorg voor de kinderen. Daarnaast ben ik docent voor tandartsen die zich willen specialiseren in implantologie. Het docentschap neemt best veel tijd in beslag door het schrijven van leerprogramma’s en het geven van fysiek onderwijs.

Wat doe je voor het Amstelbad?

Ik ben penningmeester in het bestuur van de Stichting Het Amstelbad. Een leuke maar tijdrovende functie. Iedere dag ben ik wel bezig voor het Amstelbad, is het niet in het kader van de financiën dan is het wel vanwege het algemene bestuurswerk. Er moet veel gebeuren, het hele jaar door. Maar ik vind het leuk en zolang ik er plezier in heb is het niet erg dat het zoveel tijd kost.

Het penningmeesterschap is mij niet onbekend. Ik heb heel veel kennis opgedaan door het vestigen van mijn tandartsenpraktijk in Ouderkerk en door het realiseren van de huisartsenpraktijk aan de Koningin Wilhelminalaan. Het opzetten van de huisartsenpraktijk heb ik samen met een huisarts gedaan en dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Maar na 10 jaar was Aemstelwijck een feit, gehuisvest in het oude politiebureau.

 Hoe lang doe je dit al?

Ik ben penningmeester sinds 2018 maar daarvoor was ik ook al vrijwilliger. In 2008 en 2009 was ik kassamedewerker en in 2012 werd ik coördinator voor de zondagsdiensten.

Wat trekt je aan in het werk voor het Amstelbad?

Het contact met mensen. Ik ben eigenlijk wel iedere dag in het bad en spreek zo heel veel mensen, van kassamedewerker tot badmeester, van bezoeker tot leverancier. Daarnaast heb ik als penningmeester ook veel contact met bedrijven en leer zo ook veel over allerlei technische zaken. Al deze contacten maken het werk heel leuk, vooral voor een mensenmens zoals ik ben.

Zwem je zelf ook?

Sinds 1996 zwem ik in het Amstelbad, als het kan iedere dag. Als het bad dicht is zwem ik in het De Mirandabad. Eerst zwom ik binnen, maar sinds corona is het buitenbad ook in de winter open. Sinds die tijd zwem ik in de winterperiode 5-6 dagen per week in de buitenlucht. Het is zo heerlijk buiten: je hebt geen last van de drukkende warmte van binnen, je ziet het licht worden, je hoort de vogels en het is ook heerlijk zwemmen in de regen. Ik wil nooit meer anders!

Wat is het leukste dat je tot nu toe in het Amstelbad hebt meegemaakt?

Als het kan ga ik het liefst vroeg in de ochtend zwemmen. Tot corona was er in de vroege ochtend altijd een vaste groep zwemmers. Ze kwamen vanaf 7 uur in dezelfde volgorde, met altijd dezelfde plek voor de fiets in het fietsenrek, namen altijd hun ‘eigen’ kleedhokje, zwommen in dezelfde baan en altijd volgens dezelfde volgorde het bad weer uit. Aan het einde van het zwemseizoen werd er altijd iets leuks bedacht: zwemmen met een hoedje of zwemmen met kleding aan. Als afsluiting was er dan koffie met iets lekkers. Dat is toch ontzettend leuk?!

Het laat ook zien dat het Amstelbad een gezelligheid familiebad is.

Er gebeurt eigenlijk nooit iets naars in het bad en het is er 99,9% van de tijd gezellig, is men aardig voor elkaar en heeft men plezier. Het Amstelbad is gewoon een uniek bad!

Heb je nog een wens of tip voor het bad of wil je nog iets kwijt?

Allereerst hoop ik dat door de verduurzaming van het bad er nog vele generaties van het Amstelbad kunnen en mogen genieten.

Daarnaast wil ik nog kwijt dat veel mensen zich niet realiseren dat het een hele klus is om de Stichting Het Amstelbad overeind te houden. Er zijn veel regels en wetten waaraan moet worden voldaan en die regelgeving verandert nogal eens. Denk hierbij aan de aanstaande Omgevingswet. Ook de veiligheid van iedereen is een constant aandachtspunt. Bijvoorbeeld MeToo en discriminatie waarin ook wij goed moeten vastleggen hoe we hier mee omgaan.

Het is een flinke klus voor de vrijwilligers van het bestuur om dit allemaal te klaren.