Skip to main content

NIEUWSBRIEF SEPTEMBER 2022

HET ZIT ER WEER OP…

Vrijdag 16 september was het de laatste keer dit seizoen dat er gezwommen kon worden. Helaas waren de weergoden niet in opperbeste stemming. Veel regen met heel af en toe een zonnetje. Maar we mogen niet klagen, want het is vanaf mei schitterend weer geweest met op meerdere dagen hele hoge temperaturen. Het totaal aantal bezoekers dit seizoen is 43.495. Dit is meer dan in 2021 (30.121) maar minder dan in een topjaar zoals 2018 (55.062). De meeste zwemmers waren er op 19 juli (ongeveer 1700) en de minste op 19 juni (amper 50).

Het zwembad is dan wel dicht, maar er is de komende tijd veel activiteit. Vanaf maandag 19 september starten de werkzaamheden in verband met de verduurzaming. Via deze nieuwsbrief, Facebook en Instagram zullen we regelmatig iets vertellen over de vorderingen.

 KLEURWEDSTRIJD

Een groot aantal kinderen heeft meegedaan met de kleurwedstrijd. Voor de jury, bestaande uit Mya, Bart en Marita, een hele klus om te bekijken wie nu het mooist gekleurd had. Maar het is gelukt en op vrijdag 16 september zijn er 3 hoofdprijzen voor 3 leeftijdscategorieën uitgedeeld. Voor alle kinderen die niet gewonnen hadden was er een troostprijs en een ijsje.

AFZWEMMEN en de BIKKELS

De laatste zwemmers van dit seizoen waren de afzwemmers en de bikkels. De bikkels heten bikkels omdat ze het hele seizoen doorgezwommen hebben. Dus met heel mooi weer, maar ook met kou en regen, met pak en zonder pak. Daarnaast mogen ze allemaal ook al bijna naar het diepe bad, dus ze hebben erg goed hun best gedaan. Samen met Mya en hun ouders mochten ze in het ondiepe bad afscheid nemen van dit zwemseizoen. Helaas was het koud en nat en stond iedereen weer snel op de kant. Natuurlijk hadden de bikkels er langer in willen blijven, het zijn tenslotte bikkels!

Ook voor de afzwemmers en Mya was het afzien met betrekking tot het weer. Het kwam met bakken uit de hemel! Er kwam ook onverwacht een inspecteur van de NRZ (Nationale Raad Zwemveiligheid), om te kijken naar het diplomazwemmen. Zo kan hij zien of er voldaan wordt aan de eisen van het diploma. Mya heeft van hem een compliment gekregen: het was allemaal dik in orde! Dat was een dikke pluim voor Mya, alle andere zweminstructeurs en voor het Amstelbad.

Alle kinderen zijn geslaagd! Hiervan zijn 9 kinderen voor het A diploma geslaagd, 1 voor B, 1 voor C, 7 voor zwemvaardigheid 1 en 2 en 2 voor zwemvaardigheid 3.

OVEREENKOMST LENING MET GEMEENTE

Op 27 juli is de overeenkomst voor de lening met betrekking tot de verduurzaming getekend.

Namens de gemeente tekende loco burgemeester/wethouder Sport Barbara de Reijke en namens het bestuur van het bad voorzitter Rick Oliemans en penningmeester Robbert Eysink Smeets.

JANNEKE MAAKT WEER VAN ALLES

Janneke Verweij heeft weel heel wat gemaakt voor het Amstelbad. Onder andere stenen voorzien van mooie wensen, bloemstukjes en sfeervolle herfstcreaties. Mocht u nog coniferentakken hebben: die zou ze graag willen hebben voor de kerststukjes die ze weer gaat maken! U mag ze brengen aan de Holendrechterweg 2.

GLIJDEN

Op 23 augustus was er voor de jeugd de mogelijkheid om gebruik te maken van een waterglijbaan. Dit was georganiseerd door Coherente en er is gretig gebruik van gemaakt! Ook van jeugd die we anders niet in het zwembad zien. Voor herhaling vatbaar.

40.000ste BEZOEKER

Op 31 augustus werd de 40.000ste bezoeker verwelkomd. Zij werd door de voorzitter namens het bestuur verrast met een mooie bos bloemen.

RABO CLUBSUPPORT

Ook dit jaar doet het bad weer mee met RABO Clubsupport. Robbert (penningmeester) mocht in een filmpje vertellen waarom we als bad meedoen en waarom het zo belangrijk is om te stemmen.

Filmpje niet gezien? Kijk dan op Facebook of Instagram naar het bericht van 5 september.

Het is tot 27 september mogelijk om te stemmen als lid van de RABO op het Amstelbad….

BEDANKEN VRIJWILLIGERS DOOR HET ORGANISEREN VAN EEN BARBECUE

Zonder vrijwilligers (en personeel) kan het Amstelbad niet bestaan. Het bestuur is heel erg blij met zoveel mensen die zich inzetten om het bad open te houden. Om iedereen te bedanken was het voor het eerst sinds corona weer mogelijk om de vrijwilligers en het personeel uit te nodigen voor de ‘afsluitBBQ’.

Ook hier waren de weergoden niet van plan om de hele tijd de zon te laten schijnen. Aan het begin was er nog een klein zonnetje, maar daarna veel regen en kou. Rick kon als voorzitter toch droog een praatje houden, waarin hij iedereen bedankte voor de inzet, de badmeesters verraste met een klein presentje en Mya naar voren haalde om aan iedereen te vertellen dat de inspecteur van de NRZ zo tevreden was en hoe trots het bestuur op haar is.

Daarna mocht iedereen lekker gaan genieten van het lekkers van de barbecue. Dit jaar verzorgd door Jasper’s Place, waarbij de hele familie Vera druk was om iedereen van eten en drinken te voorzien.

Wat later, en nu wel in de stromende regen, haalde voorzitter Rick Janneke Verweij naar voren om haar uit te roepen tot vrijwilliger van het jaar. Zij kreeg een beeldje en een bos bloemen uit handen van penningmeester Robbert en haar naam komt op het bord in het kassahok.

EEN GROTE VERRASSING ALS UITSMIJTER

Aan het einde van de barbecue nam Hans Marinissen het woord. Nu niet als badmeester, maar als voorzitter van de Koninklijke Vereniging EHBO, afdeling Ouderkerk aan de Amstel.

Deze vereniging moet gedwongen stoppen omdat er geen opvolging is in het bestuur. Daardoor komt er een groot bedrag aan geld vrij en dit bedrag € 10.000,– schenkt de vereniging aan het Amstelbad.

Het bestuur is hier, naast enorm blij verrast, ook heel erg dankbaar voor. Dit bedrag zal besteed worden aan de verduurzaming en ook aan de jaarlijkse opleiding BHV van het personeel. Zo blijft deze gift in het teken staan van eerste hulp bij ongelukken

HET IS BEGONNEN

Voordat de sundiscs en de afdekking geplaatst kunnen worden moeten er heel wat voorbereidende werkzaamheden worden verricht. Meteen in de week na het sluiten van het bad is hiermee een start gemaakt.

 

 

Wie werken er in het Amstelbad?

Deze keer:

 

JASPER VERA

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar je leeftijd en waar je woont.

Ik ben 43. Samen met mijn vrouw en 2 kinderen, een jongen en een meisje, woon ik in Aalsmeer.

Wat doe je in het dagelijks leven?

In de zomer verzorg ik de horeca in het Amstelbad en daarnaast heb ik Jaspers’ groothandel. Een groothandel in zoetwaren chips, dranken etc.. Eigenlijk ben ik een soort Picnic in het klein.

Ik lever bijvoorbeeld aan sportkantines, scholen en toeristenwinkels rond de Dam.

Voordat ik een groothandel had werkte ik bij AH in diverse filialen en heb ik de opleiding tot filiaalbeheerder gevolgd. Eigenlijk wilde ik vertegenwoordiger worden, maar daar had ik de juiste opleiding niet voor. In 2004 ben ik bij Pepsico Internationaal begonnen en werkte daar in de buitendienst. Helaas, maar goed voor mij, stopte Pepsico met de buitendienst en toen ben ik voor mijzelf begonnen met Jaspers’ groothandel. De directie van Pepsico stond volledig achter mij en door al mijn contacten die ik daar had opgebouwd, liep mijn bedrijf al snel goed.

Echte horeca- ervaring heb ik niet, anders dan dat ik op mijn 15de in een snackbar werkte en later nog een jaar als kok in een keuken op een camping in het Amsterdamse bos. De horeca heeft mij wel altijd getrokken, maar de werktijden ’s avonds, in het weekend en op feestdagen vond ik een probleem. Dat heb ik gelukkig niet in het Amstelbad.

Hoe is je eerste jaar in het Amstelbad bevallen?

Het is heel leuk, maar ook heel uitdagend. Het contact met de mensen vind ik erg fijn. Even een praatje maken, heel gezellig. Er zijn nu al vaste klanten, heel leuk.

Uitdagend is wanneer je precies open moet zijn. Wat zijn de rustige uren, hoe gaat het als de temperatuur laag is? Het is voor mij niet rendabel om een hele dag open te zijn voor maar een paar consumpties. Daarom heb ik nu een snoepautomaat neergezet en kunnen mensen ook bij de toren koffie kopen als ik dicht ben. Ik wil ook de badmeesters en de kassamedewerkers het een en ander gaan bieden, dus het is even zoeken naar goede alternatieven.

Ik ben ook een soort weerman geworden. Als ik naar de buienradar kijk en ik zie een wolkje en een regenbui dan weet ik dat er maar weinig mensen komen, ook al is de temperatuur 24-25 graden.

Is het in het voorseizoen warmer dan 25 graden, dan is het druk. Blijft het in de zomer lang warm, dan zwakt het aantal bezoekers weer af. Tenzij het heel warm wordt zoals op 19 juli toen de temperatuur boven de 35 graden kwam. Eigenlijk zou ik op 18 juli op vakantie gaan, maar mijn vrouw vond dat ik dan maar later naar Terschelling moest komen. Ik zou toch niet rustig zitten 😉.

Het was dan ook echt superdruk die dag met ruim 1700 bezoekers! Wat heel leuk was dat alles wat ik in mijn hoofd had over looplijnen, kassawerk en pinnen ook allemaal bleek te kloppen. Het liep als een trein en aan het einde van de dag waren we heel moe, maar zeer tevreden.

Waar ik wel met enige zorg naar kijk is de energiemarkt. Als je alles doorberekent komt een patatje misschien op 8 euro…! Dit kan ik natuurlijk nooit vragen en dan koopt niemand meer een patatje. Het wordt dus een puzzel. Daarnaast vraag ik ook begrip aan de mensen dat ik voor een gering aantal bezoekers niet de frituur aan kan steken gezien de huidige energieprijzen

Wat trok je aan in het werk voor het Amstelbad?

Het kwam gewoon op mijn pad. Ik leverde aan Toos als Jaspers’ groothandel. Daarnaast ken ik het bad al van vroeger. Onze kinderen hebben hier zwemles gehad en het is een bad zonder rottigheid, gewoon een gezellig bad. Dus ik had bij Toos al eens aangekaart dat mocht ze er mee stoppen, ze vooral mij moest bellen. En zo geschiedde.

Zwem je zelf ook?

Eigenlijk niet… gewoon geen tijd. In de coronatijd lag er veel stil en om toen in conditie te blijven heb ik wel gezwommen, maar nu ben ik gewoon veel te druk.

Heb je nog een wens of een tip voor het Amstelbad?

Tja, lastige vraag. Zet de verduurzaming zeker door, dat is echt heel goed.

Daarnaast zou ik zeggen, plan meer leuke dingen zoals met de glijbaanmiddag die door Coherente was georganiseerd. Er is dan meer reuring in het bad en er komen toch ook andere mensen waardoor het bad ook meer bekendheid krijgt. Wijs scholen op de mogelijkheid om in het bad een sportdag te organiseren, zoiets als toen met de studenten. Dat was erg leuk. De ligweide is ook groot genoeg om daar ook leuke activiteiten op te ontplooien.

Het bad is niet echt bekend in de regio, dat merk ik in Aalsmeer. Als je onder de A9 door bent weet men niets over het Amstelbad. Het is wel zo dat als je mensen wijst op het bad en ze komen er een keer dat ze graag terugkomen.

Het is natuurlijk wel lastig: je wilt ook geen raddraaiers zoals waar de Meerkamp last van had.

Lastig om de balans te vinden.

Tot volgend jaar!