Skip to main content

NIEUWSBRIEF JANUARI 2023

EEN NIEUW JAAR

Alle feestdagen zijn weer voorbij en het nieuwe jaar is gestart.

Het bestuur wenst iedereen een gezond, liefdevol en sportief 2023!

 

 

HOE GAAT HET MET DE VERDUURZAMING?

Er is heel wat gebeurd sinds de sluiting van het bad in september. De afdekking is geïnstalleerd en hangt klaar om gebruikt te worden in het komende seizoen. De rollen zijn netjes ingepakt om geen last te hebben van het winterweer.

De sundiscs liggen op het dak en worden in het eerste kwartaal van dit jaar aangesloten. Dan liggen er ook sundiscs op de nieuwe aanbouw tussen het machinekamergebouw en het gebouw van de Snippen. Aan die aanbouw wordt in deze periode hard gewerkt.

We hebben ledverlichting in de lichtmasten en de laatste puntjes worden op de i gezet in het kader van de beveiliging.

Kortom, het zwembad is dan wel dicht, maar er wordt hard gewerkt.

                     

Inpakken van de afdekking                                                   Zwembad met ledverlichting en de sundiscs op het dak

                              
Afbreken van de overkapping                                               Heien voor het nieuwe deel                  Zover is het in december

 

WAT GEBEURDE ER NOG MEER IN HET LAATSTE DEEL VAN 2022?

BRANDSTICHTING

Helaas zijn er mensen die menen dat het vernielen van andermans eigendommen een leuk tijdverdrijf is. Ook in het Amstelbad gebeurt het regelmatig dat er mensen illegaal op het terrein komen. Samen met de gemeente kijken we naar oplossingen om ervoor te zorgen dat het gemakkelijke oversteken van het terrein van SV Ouderkerk naar het terrein van het Amstelbad wordt bemoeilijkt. Ook ons nieuwe beveiligingssysteem moet het voor deze ongenode gasten onaantrekkelijk maken om ongein uit te halen of om brand te stichten zoals in oktober gebeurde. Een klein brandje, maar helaas voor een behoorlijk bedrag schade.

RABO CLUBSUPPORT

Dat het Amstelbad leeft in Ouderkerk is een feit. Heel veel mensen hebben op het bad gestemd bij de RABO Clubsupport. Het mooie bedrag van € 5000,– werd in oktober uitgereikt aan de voorzitter en de penningmeester. Heel hartelijk dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.

MEERLANDENFONDS

Een mooie opsteker kregen we ook van het Meerlandenfonds. De secretaris kreeg het mooie bedrag van € 400,– uitgereikt. Hiervoor wordt spelmateriaal voor de jeugd gekocht. Hiermee hopen we dat het bad aantrekkelijker wordt voor de jeugd vanaf 12 jaar. Deze groep zien we wat minder in ons bad.

VRIENDENLOTERIJ

Een verrassing van de Vriendenloterij: het Amstelbad was één van de clubs van de week! Iedereen mocht aanwezig zijn bij de uitreiking van de cheque en daar werd dan ook goed gehoor aan gegeven. Het bedrag van € 5000,– werd onder het toeziend oog van velen onthuld.

KERSTSTUKJES

Janneke, Jannekes moeder en Joke hebben dit afgelopen jaar weer enorm hun best gedaan met het maken en verkopen van de mooiste kerststukken van Ouderkerk. Niet alleen bij Joke waren ze te koop, maar ook bij Machinka en in totaal was de opbrengst bijna € 4500,–!! Echt geweldig, wat zijn het toch een kanjers.

Super bedankt Janneke, Jannekes moeder, Joke en Machinka, maar natuurlijk ook dank aan alle kopers!

BARBARA DE REIJKE

Barbara de Reijke wordt per 8 februari burgemeester van de gemeente Blaricum. De afgelopen jaren is zij als wethouder van Ouder-Amstel met o.a. sport in haar portefeuille, heel belangrijk geweest voor ons bad. Zij is onder andere een voorvechter geweest voor de lening die we van de gemeente hebben gekregen voor de verduurzaming. Daarnaast was ze altijd bereid om mee te denken en dook ze, weer of geen weer, het bad in als startsein voor een nieuw seizoen.

We zullen haar enthousiasme, humor en gedrevenheid zeker gaan missen, maar wensen haar heel veel succes met deze mooie nieuwe uitdaging.

OVERLEDEN

 Bella Caminada

 

Op 8 oktober is Bella Caminada overleden. Bella was enthousiast lid van de groenploeg. Met haar humor en kennis van bloemen en planten was ze zeer welkom iedere woensdagochtend. Bella had al eerder afscheid genomen van haar groencollega’s omdat ze wist dat ze ziek was. Menigeen zal Bella herinneren als de dame die met haar scootmobiel vaak het terrein op kwam rijden en zeer betrokken was bij het bad. Dat Bella het bad een warm hart toedroeg bleek uit het feit dat de opbrengst van de verkoop van haar scootmobiel aan het bad geschonken werd en weer later had ze nog een verrassing voor ons. Hierover later meer.

Het kleine Bella-plantsoen, door haarzelf aangelegd, is een mooie herinnering aan haar.

Hans Reinhardt

Op 27 december is trouwe vroege-vogelzwemmer Hans Reinhardt overleden. Hans kwam, weer of geen weer, iedere dag op zijn fiets uit Duivendrecht om als eerste voor de poort te staan en om als eerste in het zwembad te liggen. Alle vroege-vogelzwemmers en het personeel van het Amstelbad zullen deze vriendelijke en aardige zwemmer zeker missen.

VOORUITBLIK

Het is nog lang geen april, maar we willen toch alvast twee dingen delen.

Abonnementen

De abonnementen voor 2023 kunnen ook dit jaar weer digitaal gekocht worden, maar het uploaden van foto’s komt te vervallen. Door een omslachtig systeem en het feit dat velen geen echte pasfoto stuurden, was het een hele klus om te zorgen voor abonnementen met foto. Het gaat dus in april weer min of meer als vanouds: kopen via internet, met een foto naar het bad op de voorverkoopdagen en daar wordt de foto op het abonnement geseald. Nieuw is dat er op het abonnement een stempel van het bad komt te staan.

Zwemles

Dit jaar zal de gemeente Amstelveen de zwemlessen van het Amstelbad promoten onder haar inwoners. Voor het Amstelbad is dit heel positief omdat het aantal zwemlesabonnementen het afgelopen jaar tegenviel. Om ervoor te zorgen dat de inwoners van Ouder-Amstel niet achter het net vissen, zullen we al rond begin maart een oproep doen om de kinderen op te geven voor zwemles.

 

WIE WERKEN ER IN HET AMSTELBAD?

deze keer

RICK OLIEMANS

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar leeftijd en waar je woont.

Ik ben 66 jaar en woon sinds 10 jaar in Ouderkerk. Daarvoor woonde ik in Amsterdam en ik ben daar ook geboren. Ik ben dus een ras-Amsterdammer! Mijn ouders zijn 45 jaar geleden in Ouderkerk gaan wonen en na het overlijden van mijn moeder ben ik bij mijn vader ingetrokken. Dat was op zijn verzoek voor de gezelligheid en ondersteuning.

Wat doe je in het dagelijkse leven?

Ik ben nu 100% mantelzorger voor mijn vader van 93 en daarnaast ben ik voorzitter van de kantinecommissie van voetbalclub CTO Duivendrecht en voorzitter van het bestuur van het Amstelbad. Ik geniet heel erg van het Amstelbad en het voelt voor mij als mijn kindje.

Voor al mijn vrijwilligerswerk was ik werkzaam in de infrastructuur. De eerst 20 jaar van mijn carrière was ik in dienst bij een grote aannemer als uitvoerder en projectleider. Daarna ben ik voor mijzelf begonnen en werkte voor een opdrachtgever in directievoering en toezicht. Ik ben zeer nauw betrokken geweest bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Bij het bouwrijp maken van alles rondom de bouw van de Noord-Zuidlijn was ik opdrachtgever en eerste verantwoordelijke. Ook bij de aanleg van het diepriool bij het Rokin had ik een leidinggevende functie. Het gaat dan niet alleen om het bouwen, maar vooral om het werken met mensen. Daarbij heb je ook te maken met de omgeving. Niemand wordt er blij van wanneer de straat voor zijn winkel lange tijd open ligt. Er zijn dan veel klagers waar je mee in gesprek moet.

Maar dat is voor mij juist een uitdaging om er dan op een goede manier met elkaar uit te komen.

Wat doe je voor het Amstelbad?

Ik ben voorzitter van het bestuur en heb de coördinatie van de vrijwilligers in mijn portefeuille. Leiding geven vind ik erg leuk, ben ook niet voor niets altijd leidinggevende geweest!

Daarbij ben ik heel vaak in het bad. Even een praatje maken en kijken of iedereen nog goed in zijn of haar vel zit en als er problemen zijn, meedenken en kijken welke oplossing mogelijk is.

Ik voel mij echt als een vis in het water.

Hoe lang doe je dit al?

In 2015 belde Coherente mij omdat het Amstelbad iemand zocht voor de kassa. Ik wist wel van het bestaan van het Amstelbad, maar was er nog nooit geweest. Toch heb ik ‘ja’ gezegd omdat het mij gewoon wel leuk leek en dat was het ook. Al heel snel in het seizoen bleek dat de coördinator van de kassavrijwilligers van de zaterdag er mee wilde stoppen en toen werd ik gevraagd of ik daar belangstelling voor had. Ja dus. Na 2 maanden kwam er ook een plekje vrij in het bestuur en daar had ik ook wel oren naar. Aan het einde van 2015 stopte de voorzitter en nam ik zijn plaats in. Kortom: een bliksemcarrière!

Wat trekt je aan in het werk voor het Amstelbad?

Het bad voelt, zoals eerder gezegd, als mijn kindje. Ik vind het heel erg fijn om dingen te regelen, te organiseren en mee te denken als er problemen zijn. Daarnaast is het gewoon een heerlijk bad met een fijne sfeer. Ik kan erg genieten van het feit wanneer de mensen die er werken gewoon ‘op hun plek zitten en zich senang voelen.’  Er is ook een zeer trots gevoel wanneer ik in het seizoen de badgasten zie genieten van ons mooie bad. Dan denk ik: ‘Dat hebben we toch maar mooi voor elkaar!’

Ook nu weer met alles wat we voor elkaar boksen in het kader van de verduurzaming… Dan denk ik geregeld: ‘Waar een klein bad groot in kan zijn!’

Zwem je zelf ook?

Helaas niet meer, maar wie weet…. Ik heb heel lang getobd met mijn onderbenen. Wonden die maar niet wilden genezen, veel pijn en een aantal vervelende operaties met een lange revalidatietijd, hebben het zwemmen onmogelijk gemaakt.

Ik was een goede zwemmer, zelfs onder water. Bij het diplomazwemmen, waar je maar 7 meter onder water moest, zwom ik de hele baan gewoon uit. Later zwom ik met gemak 2,5 baan onder water in een 25 meter bad.

Wat is het leukste dat je tot nu toe in het Amstelbad hebt meegemaakt?

Jee, dat is een lastige vraag. Ik vind zoveel leuk. Wat mij nu te binnen schiet is dat ik geïnterviewd werd door het Ouderkerks Nieuwsblad en dat een jochie van een jaar of 3-4 naar mij toe kwam om mij een high-five te geven. Dat deed hij altijd als hij mij zag. Maar dit keer wilde hij niet weg en sterker nog, er kwamen steeds meer kinderen om mij heen staan. Dat is toch geweldig!

Heb je nog een wens of tip voor het bad of wil je nog iets kwijt?

Mijn wens is dat het bad mag blijven zoals het nu is. Alles loopt nu geolied, men is op elkaar ingespeeld en gaat goed met elkaar om.

Een bezoeker zei: “Het lijkt wel of iedereen het hier naar zijn zin heeft.” Dat is toch prachtig!

Kortom, ik zeg:

‘Gaat lekker, houden zo!’