Skip to main content

Stichting Amstelbad

Het bad dat drijft op vrijwilligers.

Historie

Al meer dan 50 jaar Amstelbad.

In 2018 bestond het Amstelbad vijftig jaar! Geen wonder dat er wel iets te vertellen valt over de historie.

Voordat het Amstelbad gebouwd werd, was er vanaf 1927 een zwembad in de rivier de Bullewijk, ook wel de Binnen-Amstel geheten. Dat eerste bad, bijgenaamd het Rattenbad, moest in 1961 om hygiënische redenen sluiten.

1968: Opening gemeentelijk Amstelbad

Het duurde tot 10 mei 1968 voordat er een nieuw bad, het gemeentelijke Amstelbad, geopend werd. Het bleek al heel snel een gezellig familiebad, dat in een grote behoefte voorzag. De Ouderkerkse jeugd leerde er zwemmen en het was vaak druk in het water en op de velden er om heen. De plaatselijke zwem- en waterpoloclub “De Snippen” kreeg er al gauw een eigen clubhuis.

1991: initiatiefgroep ‘Amstelbad moet blijven’

Het was dan ook een bittere teleurstelling toen de gemeente in 1991 te kennen gaf het bad om bezuinigingsredenen te moeten sluiten.
Een initiatiefgroep ‘Amstelbad moet blijven’ zette zich in om het bad met behulp van vrijwilligers open te houden. In 1992 ging het bad, dank zij deze vrijwilligers, gewoon weer open. Vanaf die tijd draait het bad voorspoedig.
Bijna elk jaar komen er wel nieuwe speeltoestellen bij. Ook wordt het bad doorlopend aangepast aan de nieuwe eisen die gesteld worden aan openluchtbaden, zonder zijn unieke karakter te verliezen.

Vrijwilligers

Er zijn bijna tweehonderd vrijwilligers bij het bad betrokken. Met z’n allen zorgen zij voor een ontspannen sfeer in een verzorgde omgeving. Daardoor blijft het een feest om in Ouderkerk te kunnen zwemmen!